Wist je dat… vissen gevaar kunnen ruiken?
Heb je ooit gezien dat een school vissen plotseling opschrikt en wegschiet? Dit gebeurt niet zomaar. Vissen kunnen gevaar ruiken! Ze nemen speciale geuren waar in het water, waaronder de geur van een gewonde soortgenoot. Maar hoe werkt dat precies?
Wat is de geur van gevaar?
Al in 1938 ontdekte een wetenschapper dat vissen in paniek raken als een soortgenoot gewond is. De oorzaak? Een stofje dat vrijkomt uit de huid van de vis, ook wel de "Schreckstof" genoemd. Zodra andere vissen deze geur oppikken, reageren ze direct met schrik en zoeken ze dekking.
Japanse onderzoekers ontrafelen het mysterie
Jarenlang wisten wetenschappers niet precies welk stofje deze schrikreactie veroorzaakt. Japanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat chondroïtine, een stof uit bindweefsel en kraakbeen, hier een belangrijke rol in speelt. Als dit vrijkomt, herkennen vissen het als een alarmsignaal.