Vissen en vangen
Een betere roofvisdocent dan bekende sportvisser en oud VIS TV-presentator Ed Stoop kun je niet wensen. Ed neemt je mee naar de waterkant en leert je waar je op moet letten als je met kunstaas aan de slag gaat.
Meer heb je niet nodig: een spinhengel van 2,40 tot 2,70 meter, een onthaaktang en een rugzak waar je kunstaas, eten en drinken in meeneemt. Zo ben je super mobiel en kun je kilometers oever afstruinen, op zoek naar roofvis.
Vis een water zo goed mogelijk af. Gooi een paar keer recht vooruit en dan schuin naar links en schuin naar rechts. Gooi vooral ook links en rechts langs je eigen kant. De roofvissen kunnen overal liggen, zelfs vlak voor je voeten!
Ed's favoriete kunstaas
Een gouwe ouwe: de spinner, ook wel blinker genaamd. Het spinnerblad draait om de as en werkt vooral voor snoek en baars erg goed. Een absolute topper op ondiep water.
Met plastic kunstaas, zoals deze shad in ‘fire tiger-kleur’, kun je zowel baars, snoek als snoekbaars vangen. Om snoekbaars te vangen, laat je de shad over de bodem huppelen. Snoek en baars vind je in alle waterlagen.
Met pluggen kun je alle soorten roofvis vangen. Voor baars, snoekbaars en roofblei zijn plugjes tot 12 cm geschikt. Snoek lust ook veel grotere exemplaren. Zilver- en baarskleurige pluggen (zie foto) doen het altijd goed, maar ook onnatuurlijk felle kleuren kunnen super zijn.
Ondiepe sloten zoals dit zijn perfect met een spinner te bevissen. Bij de ondiepe plekken hou je de hengeltop wat hoger zodat de spinner niet de bodem raakt. Bij diepere plekken hou je de hengeltop laag en draai je iets rustiger, zodat de spinner diep door het water gaat.
Vis je met pluggen, kies dan in ondiep water een plug met een klein schoepje. Voor diep water neem je een diepduikende plug met een grote schoep of een zinkende ‘ratelplug’.
De vangst
Ed vist het kunstaas met wisselend tempo binnen en dan is het plotseling raak! Met een forse ruk zet hij de haak en de snoek zwemt er in volle vaart vandoor. Om te voorkomen dat de lijn breekt, is de slip zo afgesteld dat de vis tijdens spurt lijn van de spoel kan trekken.
Tijdens de dril springt snoek vaak volledig uit het water. Dit zijn momenten om nooit te vergeten. Laat de vis lekker uitrazen en pak deze pas uit het water als hij moegestreden is.
Voor het landen van een vis kan een schepnet handig zijn, maar de haken van het kunstaas kunnen hier makkelijk in vastraken. Leer daarom ook de ‘kieuwgreep’ aan. Dit doe je door de vis met vier vingers achter de kieuwdeksel vast te pakken en de duim tegen de buitenkant te klemmen.
Let goed op dat je de kieuwbogen niet aanraakt en ondersteun grotere vissen bij het optillen altijd met je andere hand.
Ed legt het in onderstaande video uit:
Met de kieuwgreep is het onthaken van een snoek gemakkelijk. Gebruik hiervoor een stevige onthaaktang. Als het kunstaas erg diep zit kun je het voorzichtig via de kieuwbogen losmaken. Lukt dit niet, knip dan je onderlijn door.
Zet de vis voorzichtig te rug en ondersteun hem even om op adem te komen. Er is niks mooier dan je vangst gezond te zien wegzwemmen!