Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

VISpas Hotspots: Het Twiske (Noord-Holland)

VISpas Hotspots: Het Twiske (Noord-Holland)

Met de VISpas en VISplanner heb je een geweldig arsenaal aan viswater tot je beschikking. Maandelijks lichten we in deze rubriek één bijzonder viswater nader toe. Deze maand is dat Het Twiske in de provincie Noord-Holland. Kijk in de gratis VISplanner app of op visplanner.nl om te zien waar je met de VISpas terecht kunt. Het Twiske is een natuur- en recreatiegebied ten noorden van Amsterdam. Het bestaat uit een grote, diepe plas in combinatie met een heleboel ondiepe vijvers, kreken en sloten. Deze diversiteit maakt dat dit gebied voor elk wat wils in petto heeft: zowel wit-, roof- als karpervissers kunnen hier uitstekend uit de voeten.

De heldere, plantenrijke Stootersplas (80 hectare) ligt centraal in het natuur- en recreatiegebied. Deze plas is door zandwinning ontstaan en kent daarom een grillig bodemverloop, met op het diepste punt meer dan 30 meter water. De Stootersplas staat aan de noordkant in open verbinding met een kilometerslang kreek- en slotenstelsel waar het tussen de vijftig centimeter en twee meter diep is.

Het zuidelijke deel van Het Twiske – dat middels een dam is afgesloten van de Stootersplas – bestaat voornamelijk uit grote vijvers en brede sloten en is ingericht voor intensieve dagrecreatie. Hoewel het wat weg heeft van een eeuwenoud veenplassengebied, is Het Twiske toch echt op de tekentafel ontworpen. Daarbij zijn ook enkele (kleine) delen van het water aangewezen waar sportvissen niet is toegestaan (check de gratis VISplanner app voor de details en de bijzondere bepalingen).

Snoeken in Het Twiske: variatie in water en technieken biedt kansen

Snoek kun je overal in Het Twiske vangen en deze roofvis wordt hier dan ook het meest bevist. De Stootersplas biedt de beste kans op grote exemplaren. De gemiddelde lengte bedraagt daar circa 70 centimeter, maar er zwemmen ook vissen van boven de meter rond. Vanwege de enorme variatie – van groot en diep water tot smalle en ondiepe veensloten – is meters maken het devies om Esox lucius te vinden.

Daarbij kun je verschillende technieken toepassen: werpend vissen, slepen, verticalen, vliegvissen met streamers of een dode aasvis presenteren. Begin zomer kun je op de plas flinke baarzen (30+ cm) tegenkomen, veelal op het talud naar dieper water. Grote snoekbaars zwemt er ook, maar die wordt niet veel bevist. Vanuit een boot nemen je mogelijkheden enorm toe, dus het huren daarvan is het overwegen waard (zie kader).

Wadend snoekvissen op de Stootersplas
Wadend snoekvissen op de Stootersplas

Diverse stekken voor witvissers

Witvissers vangen op Het Twiske doorgaans veelal brasem, kolblei, ruis- en blankvoorn, maar ook zeelt behoort tot de mogelijkheden. De variatie aan stekken trekt zowel traditionele witvissers als vlieg- en vlokvissers aan. Wil je een comfortabel dagje witvissen met de feederhengel of de vaste stok? Dan zijn de brede vijvers tussen Het Kiosk en de Pikpotweg geschikte stekken door de goede bereikbaarheid en de fraaie graskanten.

Houd er rekening mee dat de bodem van Het Twiske overwegend hard is, maar er ook stukken met een zachte veenbodem tussen zitten. Gebruik daarom lichte voerkorven (tot 20 gram) of voerballen die al voor de landing op de bodem uiteen vallen. De kreken en sloten zijn vanaf het voorjaar tot en met de zomer het domein van vlieg- en vlokvissers. Die vangen daar langs de rietkragen blankvoorns en prachtig gekleurde ruisvoorns. Vanwege de zompige bodem zijn laarzen of waterdichte schoenen hier sterk aan te bevelen.

Karpervissen: kansen en kenmerken van het karperbestand

Op karper wordt in Het Twiske niet heel veel gevist; onder andere vanwege het nachtelijke toegangsverbod (tussen 23:00 – 06:00 uur). Toch kunnen zowel de statische karpervissers als de struinende penvissers in dit unieke gebied vlakbij Amsterdam hun hart ophalen. Het gros van de karpers – op beide delen van Het Twiske – betreft kleine, wilde schubkarpers, maar er zwemmen wel degelijk enkele forse exemplaren tot 40 pond rond.

De troebelere kreken in het noordelijk deel van het gebied lijken een grotere aantrekkingskracht uit te oefenen op de kleine schubkarpers dan de vaak heldere, diepe plas (daar maak je meer kans op ‘biggen’). In het afgesloten zuidelijke deel zwemt meer spiegelkarper en zijn de kantvismogelijkheden ook groter. Let op: door de betere bereikbaarheid is het hier wel aanzienlijk drukker met recreanten.
Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.