Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

VIStip: 4 rigs voor zeevissen in de zomer

VIStip: 4 rigs voor zeevissen in de zomer

Er zijn veel onderlijnopties voor zeevissers, maar vaak worden de standaardmontages gebruikt langs de Nederlandse kust. In dit artikel introduceren we een aantal minder bekende rigs voor inspiratie en variatie, die perfect zijn voor de zomervisserij in de komende periode.


Mini boom rig

Zeevissen met onderlijnmontages is in ons land vaak een vrij statische en 'lompe' aangelegenheid: na de worp wordt er gewacht tot er signalen op de hengeltop te zien zijn dat de vis het aas heeft gepakt. Het kan echter ook anders, lichter en actiever; bijvoorbeeld met de mini boom rig. Bij deze montage vormt een kleine hoekafhouder met een relatief licht werpgewicht (omstreeks 5 tot 30 gram) dat over de hoofdlijn schuift de basis. De rig wordt gecompleteerd door een lange leader (van fluorocarbon of nylon) waar het aas of kunstaas aan wordt bevestigd.

Aangezien de hoekafhouder de werpafstand negatief beïnvloedt, is deze montage vooral geschikt voor het vissen vanuit een boot of op plekken vanaf de kant waar verre worpen niet noodzakelijk zijn – bijvoorbeeld vanaf pieren of bij het vissen in of net achter de branding. Dankzij de afhouder raakt de boel niet snel in de knoop en kun je ook goed uit de voeten in sterke stroming of bij forse golfslag. Geef de mini boom rig na de worp dan ook de ruimte en laat de stroming of golven gecontroleerd vat krijgen op de montage. Het werpgewicht zal heen en weer rollen, met de leader er achteraan wapperend. Krijg je geen respons? Draai dan wat lijn op en kam actief een andere sector uit.

Deze aaspresentatie zal zeker in de smaak vallen bij actieve jagers zoals bot en zeebaars. Het mooie van deze montage is dat een aanbijtende vis de ruimte krijgt om weg te zwemmen met het aas zonder weerstand te voelen – al kun je met een rubberen lijnstopper achter de afhouder desgewenst ook een bolt rig creëren. Aanbeten zullen dan ook zonder uitzondering overtuigend en hard zijn. Behalve simpel en effectief is deze aanpak bovendien ook licht en leuk. Je past het werpgewicht uiteraard aan de omstandigheden aan, maar omdat je relatief dichtbij vist zal dat nooit echt heel erg zwaar worden. Daardoor kun je aan zee met relatief licht materiaal aan de slag en heb je meer visplezier.



Two up one down rig

Bij veel zeevismontages bevinden de haaklijnen - doorgaans zijn dat er drie - zich boven het werpgewicht. De two up one down rig is net even anders opgebouwd. Deze montage telt twee haaklijnen boven het werpgewicht, en één daaronder. Zo creëer je een meer diverse aaspresentatie: de bovenste twee (vrij in de waterkolom bewegende) haaklijnen zullen soorten als zeebaars aantrekken, terwijl de onderste haaklijn op de bodem eerder platvis zal foppen. Door de variatie in hoe je het aas presenteert, kun je optimaal profiteren van hetgeen er aan verschillende vissoorten op de stek aanwezig is. Dat is ook de reden dat deze rig veel bij wedstrijden wordt ingezet.

De two up one down rig kan worden aangepast al naar gelang de omstandigheden. Staat er bijvoorbeeld weinig stroming, dan kun je voor langere haaklijnen kiezen om het aas extra in beweging te brengen. Bedenk wel dat je zo iets inlevert op de - toch al enigszins beperkte - werpafstand: bij deze 'flapper' montage is het clippen van de haaklijnen namelijk niet gebruikelijk.

Mik je op specifieke vissoorten, dan kun je de haaklijn (type, diameter, haakmaat) hierop aanpassen. Veel last van krabben die het aas verruïneren? Monteer dan een drijvertje of pop-up kralen bij de haak. Die liften het aas iets van de zeebodem, zodat de krabben er minder gemakkelijk bij kunnen en dit iets meer in het oog springt bij de vis (zeker als je kralen in een opvallende kleur gebruikt).

Zoals reeds eerder aangegeven is deze montage niet de aangewezen rig voor verre worpen. Als zomeronderlijn voor de lichtere visserij op korte afstand is de two up one down daarentegen perfect geschikt. Bedenk wel dat de vis in rustige omstandigheden - weinig tot geen wind, helder water, felle zon - wat meer op zijn hoede en kieskeuriger zal zijn.

Kies daarom voor verfijnd materiaal: een staande lijn van 40/00 tot 50/00 fluorocarbon (dit is schuurvast, stug en werkt daardoor als een natuurlijke afhouder), haaklijnen van 20/00 tot 35/00 fluorocarbon, kleine warteltjes en dito kraaltjes. Die laatste zet je gezien de finesse aanpak niet middels knopen vast op de staande lijn, maar met lijm. Alles om de montage zo licht en onzichtbaar mogelijk te maken en tegelijkertijd niet in te leveren op trekkracht.



Delta eel rig

Het Deltavisje is een klassieker. Dit kunstaas - dat in de jaren '70 op de markt kwam - is al jaren een bewezen vanger op het zoute en breekt ook anno 2023 zeker nog potten aan zee. De zachte en zeer beweeglijke staart van deze zandspieringimitatie zorgt voor een realistische en attractieve actie in het water waar tal van rovers (zoals zeebaars, makreel, horsmakreel, geep, pollak, zeeforel en fint) voor vallen - zeker als ze op kleine prooivis gefocust zijn. Het deltavisje wordt vaak gemonteerd als 'bijvanger' naast ander kunstaas (bijvoorbeeld boven een werppilker) maar kan ook als main target worden ingezet. Daarbij komt de bombetta (een verzwaarde, inline dobber) goed van pas. Deze zorgt voor extra werpgewicht, zodat het lichtgewicht deltavisje toch lekker ver kan worden weggezet.

De montage is simpel: aan een 12/00 gevlochten hoofdlijn bevestig je een 1,5 tot 2 meter lange nylon of fluorocarbon onderlijn van 40 tot 50/00. De onderlijn voer je door de bombetta, waarna je deze met een rubberen stoppertje of stuitje onder en boven fixeert. Aan het uiteinde van de onderlijn bevestig je tenslotte het deltavisje. Het is even wennen om te werpen met zo'n lange onderlijn, maar die lengte is essentieel voor een natuurlijke presentatie van het kunstaas (een langzaam dwarrelend aasvisje). Tip: gebruik een lange hengel van ongeveer drie meter en rem bij de worp de lijn iets af voordat de bombetta het water raakt, zodat de onderlijn zich strekt en minder snel verward raakt in de hoofdlijn.

Na het inwerpen - zo ver mogelijk - draai je de bombetta relatief langzaam in. Zo blijft het deltavisje mooi zweven in de bovenste waterlaag. Las ook af en toe een pauze in, om daarna weer rustig verder te draaien. Dit geeft de stroming de kans om het kunstaas op natuurlijke wijze mee te voeren. Zit de vis wat dieper? Kies dan voor een langzaam zinkende of zinkende bombetta om pelagisch te vissen. Ook wanneer het harder stroomt zijn deze twee typen inline dobbers beter inzetbaar dan de drijvende variant.



Pennel pulley rig

De opkomst/terugkeer van haaien en roggen langs de Nederlandse kust betekent dat je qua aaskeuze en -formaat best een tandje mag bijschakelen. Denk bijvoorbeeld aan forse stukken vis, repen inktvis of een cocktail van een flinke steekzager plus een heremietkreeftje (vastgezet met behulp van bindelastiek). Dat is waar de pulley pennel rig om de hoek komt kijken. Bij deze montage zitten op één aaslijn twee haken bevestigd: de forse hoofdhaak onderaan, een wat kleinere circle hook als assist haak in het bovenste deel van het aas. Zo kun je een flinke dot aas met aan beiden kanten een haak presenteren. Waar de haai, rog of zeebaars het aas ook pakt, de vis prikt zich vrijwel altijd.

Dat wordt ook in de hand gewerkt doordat bij dit jojo-systeem de vis zichzelf haakt op het werpgewicht. Bijt een vis aan, dan trekt deze de lijn zonder veel weerstand door de pulleybead of losse wartel totdat die plotseling niet meer verder kan. Op dat moment prikt de haak, net zoals een zelfhaaksysteem zoals bij het karpervissen. Een bijkomend voordeel van deze montage is dat het werpgewicht tijdens de dril dichtbij de hoofdlijn zit en daardoor minder snel vastloopt in obstakels op de bodem. De splash down baitclip zorgt dat het aas mooi gestroomlijnd blijft tijdens de worp, om bij de landing op het water los te komen. De onderlijn ligt dus 'vrij' op de bodem.

De smakelijke hap die je de vis voorschotelt moet tenslotte rustig worden gepresenteerd. Haaien en zeker roggen zijn niet gecharmeerd van een stuk aas dat over de bodem stuitert. Kies daarom niet alleen voor de periodes rondom hoog- en laagwater (als er wat minder stroming staat) om te gaan vissen, maar ook voor zware werpgewichten met klapankers en een vrij dikke en lange onderlijn. Geef bovendien ook voldoende lijn na de worp. Alles om de boel mooi plat op de bodem te drukken en netjes hapklaar te presenteren.


Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.