Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

VIStip: 10 feedertips voor de winter

VIStip: 10 feedertips voor de winter

Naast de goede oude vaste stok is de feederhengel zeer populair onder witvissers in Nederland. Welke details kunnen bepalend zijn in de koudere maanden? Wij vertellen jou 10 gouden tips.


1. Talud zoeken

In de herfst en winter trekt de witvis naar dieper water. Vaarten en kanalen die zo’n drie meter diep – of dieper – zijn hebben daarom nu de voorkeur. Plons je korf niet lukraak ergens neer, maar neem even de tijd om het talud te vinden. Tel na de worp hoe lang het duurt tot de korf op de bodem belandt. Duurt de afdaling in een bepaalde zone korter of langer, dan weet je dat er een diepteverschil is. Vis in de koude maanden nét boven het diepste punt van het talud. Daar kan de vis gemakkelijker tegen de bodem azen en vind je minder vuil (zoals bladeren) dan helemaal onderaan het talud.

 

2. Nylon i.pv. dyneema

Veel feedervissers gebruiken het hele jaar door gevlochten lijn, maar juist in de herfst- en winterperiode kan een nylon lijn beter zijn – zeker als je niet heel ver weg hoeft te vissen (tot afstanden van circa 40 meter). Gevlochten lijn bevat totaal geen rek en zal voorzichtig azende vis afschrikken. In een nylon lijn zit daarentegen nog wat rek, zodat de vis minder weerstand voelt en met meer vertrouwen het aas pakt.
VIStip: 10 feedertips voor najaar en winter

3. Geurstoffen

In de winter kan je leverextract of een andere geurstof op je haakaas gebruiken. De ervaring leert dat dit nét het verschil kan maken op dagen dat de vis maar mondjesmaat en moeizaam aast. Als smaak kan je bijvoorbeeld kiezen voor anijs.

4. Licht en nét op spanning

Vis met een zo licht mogelijke feederhengel – een lengte van 3.30 of 3.60 meter en werpgewicht tot 60 gram volstaat meestal – en gebruik de lichtste top die bij je hengel zit (liefst een top van glas in plaats van carbon). Zeker in de koude maanden aast de vis vaak subtieler en is een gevoelige beetregistratie dus extra belangrijk. Een dunne top zorgt er ook voor dat de vis bij een aanbeet minder weerstand voelt. In het verlengde hiervan draai je de lijn na de worp slechts iets op spanning. Zou je de top helemaal kromtrekken, dan voelt de vis te veel weerstand. Het is voldoende als de lijn nét strak staat zodat je een beet kan registreren.
VIStip: 10 feedertips voor najaar en winter

5. Kleinere korven

Aangezien de vis in kouder water minder vreet, kan je in de winter aanzienlijk kleinere korven gebruiken. Zo voorkom je dat er een bult voer op je stek belandt, waardoor de vis zich volvreet en het haakaas mogelijk links laat liggen. Let er wel op dat je consequent – zo om de vijf à tien minuten – voer blijft brengen zodat je de vis aan het azen houdt.

6. Kleiner aas, kleinere haken

In de wintermaanden is het handig om meestal te vissen met kleine mestpiertjes of een combi van maden en casters. Dit omdat de vis ’s winters rustiger aast en een voorkeur heeft voor kleinere
hapjes. Dat vraagt ook om kleinere haken 14 of 16.
VIStip: 10 feedertips voor najaar en winter

7. Dempend elastiek

Tussen je onderlijn (12/00 nylon) en de hoofdlijn (18/00 nylon) kan je ‘s winters een
stukje topelastiek monteren, dat normaal gesproken bij de vaste stokvisserij wordt gebruikt. Schuwere, voorzichtig azende vis voelt zo minder weerstand bij een aanbeet. Bovendien voorkomt de extra demping lijnbreuk bij het zetten van de haak.

8. Vrije vingers

Hoe vervelend en funest koude handen ook zijn voor een geconcentreerde visserij, je haak beazen is met normale handschoenen echt geen doen. Tip: koop voor een paar euro een set werkhandschoenen bij een bouwmarkt en knip de toppen van de duim en wijsvinger af. Zo voorkom je ijskoude handen, maar ben je nog altijd vingervlug.
VIStip: 10 feedertips voor najaar en winter

9. Brede steun

Blijft het lang stil op je stek of bijt de vis niet goed door? Dan kan het helpen om je korf een centimeter of twintig te verslepen, waardoor de vis wordt getriggerd en soms alsnog overstag gaat. Handig voor het toepassen van dit trucje is een brede steun, waardoor je alleen je hengel iets opzij hoeft te leggen om het gewenste effect te bereiken.

10. Donker voer

In de koude maanden kan je aan je voer wat zwarte kleurstof aan toe. Dit omdat donker voer de trager azende, schuwere vis minder afschrikt. Op een lichte voerplek steekt witvis namelijk veel meer af tegen de bodem en vormen ze een gemakkelijker identificeerbare prooi voor roofvis.

Bonus tip: loodvrije feederkorven (zie berichtafbeelding)

Als alternatief voor de klassieke feederkorven die zijn verzwaard met lood, brengen steeds meer hengelsportmerken ook loodvrije voerkorven op de markt. De meeste zijn verzwaard met ijzer en functioneren perfect. Check het actuele overzicht op www.sportvisserijloodvrij.nl.

Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.