Speciaal haakaas, ‘readymades’ en liquids zijn niet meer weg te denken uit de karpervisserij. Maar aan al die gemaksproducten hangt ook een prijskaartje. Zeker nu het dagelijks leven duurder wordt, is het geen gek idee om geld te besparen bij het vissen zodat je kunt blijven vissen. In dit artikel daarom tien karpertips voor de kleinere portemonnee.
Tip 1: Crushen
Door tijgernoten en boilies te crushen maak je deze extra attractief: gebroken aasdeeltjes wasemen veel meer uit en vallen dus beter op. De vele kleine voerdeeltjes op de stek houden de vis ook langer bezig. Zo bereik je hetzelfde effect met minder voer. Grote hoeveelheden aas tegelijk ‘pletten’? Doe de boilies of tijgernoten in een juten tas, bewaarzak of droognet, trek stevige schoenen aan en stamp er een paar keer op. Of rijd er zachtjes met de auto overheen. Je hoeft hier dus geen crusher voor aan te schaffen.
Tip 2: Harde mais
Harde mais – ook wel Franse mais of kippenmais – kun je bij elk veevoederbedrijf halen en kost gemiddeld slechts rond de euro per kilo. Na 48 uur weken en een half uurtje koken neemt de mais bovendien nog in gewicht toe. Een stevige, meerdaagse voersessie hoeft dus niet duur te zijn. Desgewenst kun je suiker toevoegen tijdens het koken om de mais extra zoet te maken. Kook om de energiekosten te drukken zo veel mogelijk in één keer en vries het daarna in porties in. Dit aas blijft goed op de hair zitten – in tegenstelling tot zachte blikmais. Heb je toch last van witvis? Zet dan wat meer korrels op de hair – gerust zes of zeven – en vis daarmee net buiten de voerplek.
Tip 3: Koffiecreamer en havermout
Wil je de karpers vanuit de wijde omtrek én alle waterlagen snel op jouw aas attenderen? Dan kun je een kant-en-klare spodmix – een speciaal samengesteld wolkend karpervoertje met bijbehorende liquid – kopen. Maar het kan veel goedkoper met keuken-ingrediënten als koffiemelk en havermout. Je kunt lekker creatief zijn qua welke voerdeeltjes je er verder in stopt. De koffiemelk en havermout geven het wolkende effect met veel zwevende deeltjes dat snel karpers naar jouw stek zal lokken.
Tip 4: Legkorrels en paardenbiks
Kippen- en paardenvoer valt ook bij Cyprinus carpio in de smaak. Dit is perfect om wat stekken mee aan te voeren en die dan later met het pennetje te bevissen. Legkorrels en paardenbiks bieden ook in financieel opzicht uitkomst. Die gaan allebei voor nog geen euro de kilo over de toonbank, al moet je van paardenbiks meestal wel een 20 kg-zak kopen. Legkorrels zijn ook in kleine verpakkingen verkrijgbaar. Beide soorten korrels vallen onder water snel uit elkaar, verspreiden een lekkere geur en trekken vlug vis aan. Kippen- en paardenvoer is ook ideaal om mee bij te voeren met de Spomb of in een PVA-zakje – eventueel gemixt zodat je kleine en grotere korrels aanbiedt.
Tip 5: Brood blijft een topper
Een broodvlok op een voerplekje van particles is als aas haast niet te verslaan. Een vlok kun je desgewenst ook licht zwevend c.q. net boven de bodem aanbieden door hem wat minder hard aan te drukken rond je haak. Zo valt je aas nog eens extra op – dit is de truc van menig doorgewinterde penvisser om trage winterkarpers over de streep te trekken. Het goedkoopste witbrood uit de supermarkt voldoet en kost ongeveer 1 euro.
Tip 6: Keukenzout
Door wat zout over je boilies te strooien – na een paar dagen heeft dit goed zijn werk kunnen doen – blijven deze extra lang houdbaar. Bijkomend voordeel: je bollen worden iets harder (handig tegen rivierkreeften en witvis) en attractiever, want zout verspreidt zich snel door het water en geldt als een ware karpermagneet. Voor de prijs hoef je het niet te laten: een kilo keukenzout met jodium kost ongeveer 60 cent en is goed voor het conserveren een paar kilo boilies. Zout kun je ook toevoegen aan tijgernoten en andere particles. Die worden daardoor ‘PVAvriendelijk’ zodat je ze ook in vochtige toestand in een PVA-zakje kunt doen.
Tip 7: Tijgernoten
Een kilo boilies kost al gauw 6 tot 10 euro – en soms zelfs nog meer. De kiloprijs van tijgernoten is slechts 2,50 tot 3 euro. Deze moet je wel eerst 48 uur weken en daarna 45 minuten koken. Hierdoor nemen de ‘tijgers’ flink toe in volume en gewicht. Laat ze afkoelen in het kookvocht met het deksel nog op de pan. Zo gaan ze lekker slijmen en worden ze onweerstaanbaar voor de karper. Als je een grote hoeveelheid in één keer kookt ben je veel goedkoper uit dan met boilies. Je kunt ze per portie invriezen. Tegenwoordig kun je ook houdbare, kant-en-klare tijgernoten kopen. Die voldoen ook prima, maar zijn wel wat duurder dan de droge, ongekookte basisvariant (al bespaar je daarentegen weer op je gasverbruik). De tijgernoot is de meest witvisbestendige particle die er bestaat.
Tip 8: Duivenvoer
Behalve duiven zijn ook karpers dol op duivenvoer. Deze zadenmix houdt de karper urenlang bezig op je voerplek – ideaal dus om mee voor te voeren of wat voerplekjes voor het penvissen mee aan te leggen. Je weekt het voer twee dagen in ruim water, waarna je het kort kookt om het zaad nog attractiever te maken. Het is spotgoedkoop – iets meer dan een euro per kilo – en na het weken neemt het ‘netto gewicht’ ook nog toe. Een groot voordeel is dat je het niet lang – 20 minuten is voldoende – hoeft te koken. Dat scheelt een slok op een borrel met de huidige gasprijzen. Laat het daarna afkoelen in het kookvocht, met het deksel nog op de pan. BONUSTIP: snoepzaad (verkrijgbaar bij vogelvoerwinkeliers) is nóg fijner dan regulier duivenvoer en perfect voor de winterperiode.
Tip 9: Single hookbait vissen
Single hookbait vissen – alleen je haakaas te water laten, zonder voor- of bijvoeren – kan heel effectief zijn. Het vergt wel een andere mindset, want voeren geeft nou eenmaal vertrouwen. Toch is met enkel je ‘haakaas’ vissen – wat vanzelfsprekend niet in de papieren loopt – niet zelden dressuurdoorbrekend. Bovendien gaat een potje fluo pop-ups weken tot maanden mee: je gebruikt maar een paar aasjes per sessie. Tip: fel oranje doet het bijna altijd. Cruciaal bij deze aanpak is dat je wel moet weten waar de vis ligt, rondhangt of vaak langskomt. En dat het water bij voorkeur enigszins helder is – het betreft immers een visuele prikkel. Ook als de vissen niet per se in de vreetmodus verkeren, willen ze zo’n fel gekleurde pop-up vaak toch wel even meepikken (alleen al puur uit nieuwsgierigheid). Probeer het de komende maanden eens op typische winterhotspots. Je zult versteld staan van de effectiviteit.
Tip 10: Boilies voorweken
Op wateren met veel hengeldruk kun je dure aasdips gerust achterwege laten. Het tegenovergestelde werkt hier doorgaans zelfs beter én kost niks: je boilies een paar uur ‘voorweken’ in een emmer die je hebt gevuld met het water van jouw stek. De slimste vissen wachten namelijk niet zelden met azen totdat het aas is uitgewasemd. Dan gaan ze er vanuit dat dit er al langer ligt en dus veilig is. Met voorgeweekte boilies van eigen water fop je ze deze slimmeriken echter alsnog.