In de hengelsportzaak kun je dobbers in alle soorten en maten kopen. Maar je kan natuurlijk ook je eigen dobber maken! Hier vertellen wij hoe jij dit moet doen. Veel meer dan een pauwenveer en een stukje ventielslang heb je niet nodig.
Wat heb je nodig?
Wil je op een regenachtige dag met vissen bezig zijn, zonder nat te worden? Maak dan eens je eigen dobbers van een pauwenveer. Als eerste heb je een pauwenveer nodig. Vraag er maar naar bij een kinderboerderij of koop er eentje bij een bloemenzaak of tuincentrum. Vervolgens koop je voor weinig geld een stukje ventielslang bij de fietsenmaker. Je kunt ook een groot stuk ventielslang kopen bij de bouwmarkt, dan kun je wel honderd dobbers maken.
Eigen dobber maken
Een pauwenpen maken is niet moeilijk. Volg deze zes stappen en maak ze in een handomdraai.1.Knip het dikkere deel van de pauwenveer in stukjes van 15 tot 20 centimeter lang. Gebruik een scherpe schaar en knip de boven- en onderkant schuin af.
2. Pak de pauwenveer stevig beet aan de onderkant. Trek de haartjes er van boven naar onder af. Zo houd je een kale pen over.
3. Zie je nog kleine haartjes op de pen? Gebruik dan een stukje schuurpapier om hem goed glad te schuren.
4. Knip de ventielslang in ringetjes van ongeveer drie millimeter breed. Voor een dobber heb je twee ringetjes nodig.
5. Schuif de stukjes ventielslang op de boven- en onderkant van de dobber. Dankzij de schuine uiteinden van de pen gaat dat heel eenvoudig.
6. Nu is jouw dobber al kaar. Knip de bovenkant recht af en maak hem eventueel nog mooier door het puntje in een opvallende kleur te verven.
Extra tip: Als de dobber een beetje krom is, kun je hem recht maken door hem heel even boven de stoom van een waterkoker te houden en recht te buigen. Pas goed op dat je je vingers niet brandt aan de hete stoom en dat je de pen niet té warm maakt, want dan wordt hij slap.
Naar de waterkant
Als de dobber klaar is wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk testen, dus pak je hengel erbij! Om de pen op de lijn te zetten begin je met het stukje ventielslang aan de bovenkant van de pen. Daar zet je met je vingers de lijn tegenaan, waarna je met de vingers van je andere hand het ringetje er overheen schuift. Het stukje ventielslang zal oprollen, waardoor het eenvoudig gaat.
Pak het uitstekende stukje lijn aan de andere kant van de ventielslang en trek dat een halve meter door. Bij het onderste stukje ventielslang doe je hetzelfde. Zorg dat de stukjes slang op één tot twee centimeter van de boven- en onderkant zitten. Nu nog even wat hageltjes en een haakje eraan en je bent helemaal klaar om te vissen.
Ook voor in het donker
Als je met een pauwenpen op karper of zeelt gaat vissen, dan wil je misschien wel eens doorvissen in het donker. Als je de pen dan wilt blijven zien, kun je er een breekstaafje op zetten. Die koop je in een hengelsportzaak. Door het breekstaafje iets te ‘knakken’ en daarna te schudden zorg je dat hij licht geeft. Het plastic hulsje dat bij een breekstaafje zit schuif je voor de helft over de bovenkant van de pauwenpen. Lijm het eventueel vast met secondelijm. Nu kun je eenvoudig een breekstaafje in de bovenzijde van het hulsje schuiven.
Voordelen van de pauwenpen
Natuurlijk kun je in de winkel een dobber kopen, maar een zelfgemaakte pauwenpen is super effectief, goedkoop en zeg nou zelf: wat is er mooier dan een vis vangen met een zelfgemaakte dobber? Een pauwenpen is een echte klassieker die ook nog eens goed vangt en niet snel stuk gaat. En in een uurtje knutselen maak je genoeg superdobbers voor een heel jaar!Weetjes over de veren
Mannetjespauwen hebben meer dan 150 prachtige staartveren. Deze worden wel een meter lang en aan het uiteinde zie je spectaculaire kleuren in de vorm van een oog. Door de veren recht overeind te steken en ermee te schudden probeert het mannetje een vrouwtje te verleiden. Soms verliest hij hierbij een veer. Dus als er bij een kinderboerderij pauwen rondlopen dan kun je vragen of er uitgevallen veren zijn die je mag hebben.
Heel vroeger gebruikte mensen veren ook om mee te schrijven. Dat waren vooral ganzenveren. Tegenwoordig zie je eendenveren terug in kussens, dekens en donsjassen, omdat ze lekker warm zijn. Zo zie je dat je veren voor veel meer dingen kunt gebruiken dan alleen voor het maken van dobbers!