Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

VIStip: 10 tips voor de mooiste visfoto’s

VIStip: 10 tips voor de mooiste visfoto’s

Met talloze prachtige foto’s heeft fanatiek karpervisser Willem Kwinten zijn fotografisch talent de afgelopen jaren ruimschoots bewezen. Wat kunnen we van hem leren? We vroegen Willem om tien basistips waarmee jij eenvoudig je vastgelegde herinneringen aan en op het water verbetert.


Tip 1: plaats een (extra) onderwerp

Een goede foto valt of staat met de compositie. Dit is in mijn eigen woorden simpelweg dat wát je op de foto zet, en hoe. Elke foto wordt interessanter met een of meerdere duidelijke onderwerpen. Heb je bijvoorbeeld een mooie zonsondergang voor je, ga dan in het beeld staan of kniel naast je hengels en staar naar de horizon.

Met jou als extra onderwerp krijgt de foto meer diepte en wordt hij interessanter om naar te kijken. Compositie omvat ook het ‘kaderen’ van een foto. Dat doe je door in of uit te zoomen en zo overal rond het onderwerp (bijvoorbeeld visser & vis) evenveel ruimte over te laten.

Tip 2: kies de mooiste achtergrond

Neem met een gevangen vis plaats voor de mooiste achtergrond die op dat moment voorhanden is. Denk aan de zonsondergang, aparte gebouwen, kleurrijke bloemen of een bruggetje. Hoe mooier of opvallender de achtergrond, des te interessanter de foto. Kies als het even kan voor een achtergrond waarin je ver kunt wegkijken, bij voorkeur zo dat de ene kant van de foto dichterbij lijkt dan de andere.


Tip 3: statief voor nachtfoto’s

Kraakheldere sterren, een half verduisterde maan óf de nachtelijke vangst van je droomvis: nachtfoto’s kunnen prachtig zijn. Cruciaal voor nachtfoto’s van de hemel is een lange sluitertijd, zodat de sensor van je camera voldoende licht vangt. Een goed statief is hiervoor onmisbaar, want niemand houdt zijn camera tientallen seconden stil.

Gebruik een groothoeklens om zoveel mogelijk van de sterrenhemel in beeld te krijgen, liefst een lichtgevoelige met een laag f-getal. Hoe lager dat getal, hoe meer licht er op de sensor valt. Ook een vangst is in het donker prima te fotograferen met een (externe) flitser. Hoe je dit het beste doet is lastig uit te leggen in weinig woorden. Vraag iemand met ervaring om het je een keer voor te doen.

Tip 4: fotografeer op ooghoogte

Misschien heb je wel eens gehoord van het kikker- en vogelperspectief. Dit gaat over de hoogte waarop je in een foto tegen het onderwerp aankijkt. Een foto van een visser en zijn vangst komt doorgaans het best tot zijn recht als je de camera op gelijke hoogte met de vis houdt. Dat is voor de fotograaf meestal ook het makkelijkst, met een vooraf ingesteld statief al helemaal. Nog een bonustip: zorg ervoor dat je ook iets van de lucht in je foto ziet. Dat zorgt al snel voor extra sfeer.


Tip 5: poseer in het water

Foto’s waarbij jij met je vangst in het water staat, dichtbij zijn eigen leefomgeving, vind ik persoonlijk mooier dan foto’s die gemaakt zijn op het droge. Zo’n ‘standaard’ plaat maak ik eigenlijk alleen nog voor het geval de vis bij het poseren met een staartslag uit mijn handen glipt. Foto’s van een vis ín het water zijn ook visveiliger: de vis kan nooit verkeerd vallen en blijft altijd nat. Mede omdat ik graag dit soort foto’s maak, is mijn waadpak tegenwoordig onmisbaar. De fotograaf kan in veel gevallen gewoon op de kant blijven om visser en vangst vast te leggen. Indien nodig zoomt hij iets in.


Tip 6: zorg voor scherptediepte

Scherpte-diepte is het verschil in scherpte tussen het onderwerp van je foto en het beeld eromheen. Is dat omringende beeld heel wazig, dan spreek je van weinig diepte. Dit effect komt mooi tot zijn recht bij foto’s van een visser en zijn vangst – alle aandacht in de foto gaat dan daar naar uit. De scherpte-diepte regel je met het f-getal van je lens. Hoe lager het f-getal, hoe minder scherpte-diepte en hoe waziger het beeld rondom het onderwerp is. Andersom zie je met een hoger f-getal ook rondom het onderwerp veel meer scherp.


Tip 7: pas op met foto’s delen

Mooie foto’s stemmen je trots en deel je het liefst met iedereen. Maar let op, want hier zit een addertje onder het gras: Whatsapp, Facebook, Messenger en Instagram verkleinen je foto’s tot wel honderd keer (!) bij het versturen en plaatsen. Op je telefoon is dat geen probleem, maar wel als je diezelfde bestanden ook gebruikt om de foto’s af te drukken.

Gebruik daarvoor altijd e-mailprogramma’s en WeTransfer. Die behouden altijd de originele foto’s met de volledige resolutie. Voor nabewerken raad ik je aan om naast je standaard filters een fotobewerkingsprogramma op je laptop te installeren. Hiermee haal je gegarandeerd meer uit je foto’s, zeker als je er handig mee wordt en in RAW fotografeert.


Tip 8: let op het licht

Overbelichting is een terugkerend en hardnekkig probleem voor fotografen. Het speelt vooral wanneer een hoogstaande zon fel schijnt terwijl de lucht vochtig is, met een soort lichtwaas tot gevolg. Om overbelichting in je foto te voorkomen is het zaak dat je steeds goed kijkt waar het licht vandaan komt.

Licht van opzij werkt het beste, maar je kunt de zon ook als tegenlicht gebruiken. Daarmee wordt de zon ook een onderwerp in je foto. Vooral de zonsopkomst of -ondergang achter jou en de vis kan mooie platen opleveren. Voorkom altijd schaduwen op het onderwerp en zet je zonnebril af. Spelen met licht vergt oefening, maar kan heel erg mooie beelden opleveren!


Tip 9: vraag om feedback

Kritisch kijken naar verbeterpunten in je eigen foto’s is goed, maar vraag ook eens aan vrienden en familie wat zij van je werk vinden. Benadruk dat je hun ongezouten mening wilt en vraag ze om concreet te zijn. Kritiek kan dan bijvoorbeeld zijn: een scheve horizon, overbelichting of een te klein onderwerp.

Wil je in je fotografie nóg meer stappen zetten, zoek dan eens naar praktische uitlegvideo’s op YouTube – het wemelt ervan. Met zoekopdrachten als ‘Fotografie voor beginners’ en ‘10 tips voor fotografie’ zit je altijd goed. Spreek je een beetje Engels? Dan gaat er helemaal een wereld voor je open.


Tip 10: ontspan je houding

De meest voorkomende pose bij vangstfoto’s is het hurken met de vis vooruit, maar de mooiste is dit wat mij betreft niet – hurken is vooral een praktische manier om je knieën droog te houden. Vraag je eens af: hoe belangrijk is dat nou écht na al die moeite voor zo’n vangst? Zittend op je knieën oogt je houding meer ontspannen en is de verhouding tussen jou en de vangst veel realistischer. Daardoor blijft de aandacht ook meer op de vis gevestigd. Waak er altijd voor dat je onthaakmat recht ligt. Zelfs dit soort kleine slordigheden kunnen een foto flink ‘verstoren’.

Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.